2024. évi Főváros és környéke közgyűlés

A NIT fővárosi szervezete március 9-én tartotta évnyitó közgyűlését.

A hivatalos programpontok előtt Dr. Császtvay Tünde, a szervezet korábbi elnöke tartott nagy sikerű előadást az irodalomtörténeti kutatás múltjáról, jelenéről, saját szakmai múltjáról és rendhagyó, érdekes összefüggéseket tartalmazó kutatási témáiról.

Ezt követte Csizmadia Gyöngyi elnöki beszámolója a szervezet 2023. évi tevékenységéről, melyek egy része érthető módon összefonódott a központi programokkal. A 2024. évi tervekkel kapcsolatban bizonytalanságot okoz, hogy eddig nem tisztázódott, mennyi pénz fog rendelkezésre állni. A legközelebbi program március 23-án a Budapesti Történeti Múzeum kiállításának megtekintése lesz, de szó volt többek között az Emlékezés Napjáról és a tatabányai szervezettel közös tatai emléktúráról is. A programokhoz autóbuszokat a megemelkedett költségek miatt aligha lehet igénybe venni. Így június 15-én a 301-es parcella felkeresését is személygépkocsikkal kell megszervezni. Balahó elnök úr tájékoztatást adott a várható központi programokról. A tervezethez többek részéről újabb javaslatok, észrevételek hangzottak el.

Tekintettel arra, hogy a szervezet létszáma 44 főre emelkedett, Mátyás Ferenc személyében egy újabb küldöttet választottak a május 4-i Küldöttgyűlésre.

Valamennyi napirendi ponthoz kapcsolódó beszámolókat, javaslatokat a közgyűlés egyhangúan szavazta meg.

Széchényi László felvetette, hogy Dr. Donáth Ferenc elhunyt, a korábbi budapesti szervezet gyakorlatilag nem létezik, a Főváros és környéke szervezet a továbbiakban Budapesti Szervezet néven folytassa tevékenységét. Mivel ez az indítvány nem talált egyértelmű helyeslésre, a döntést a novemberi záróülésre halasztották.

Végezetül Gérecz Mária elmondta, hogy Dr. Nanovfszky György nagykövet úr sírkőavatása valószínűleg április 10-én lesz, melyre meghívja a szervezet egykori alelnökének tisztelőit.