Jubileumot ünnepel a Nagy Imre Társaság

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte a Nagy Imre Társaság Somogy Megyei Szervezete pénteken a Takáts Gyula Könyvtár kamaratermében.

Az országos társaság alakulásának körülményeit dr. Szántó László, a Somogy megyei szervezet elnöke idézte fel lapunknak.

Az egyesület 1992-es megalapításának szándékát megerősítette egy rendkívüli körülmény, mégpedig Borisz Jelcin november 11-i budapesti látogatása. Az Orosz Köztársaság elnöke az Parlamentben elmondott beszédében megkövette a magyar népet az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése miatt. Az eseményen jelen volt a mártír miniszterelnök lánya, Nagy Erzsébet is.

Nagy Imre sírjának megkoszorúzása után tizenhárom ötvenhatos elment megvitatni a rendkívüli eseményt, és az orosz elnök gesztusa által kiváltott hangulatban elhatározták Nagy Imre és ezáltal a forradalom és szabadságharc emlékezetét ápoló egyesület létrehozását. A hatalmas szervezés eredményeként két hét alatt több mint százan jelentkeztek az alakuló társaságba. Az alapító ülés megtartására így kerülhetett sor 1992. november 30-án.

Nagy Imrére emlékeztek

A Nagy Imre Társaság megalapításának 30. évfordulójának alkalmából rendezett emlékülést a társaság Somogy megyei szervezete a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban. A kezdetekhez 1992-be röpít vissza az emlékezet, idézte fel Balahó Zoltán országos elnök. Borisz Jelcin az Orosz Föderáció elnökeként látogatott Budapestre, és lerótta kegyeletét a 301-es parcellában. A látogatáson jelen volt Nagy Erzsébet, a mártír-miniszterelnök lánya, valamint volt 56-os elítéltek és hozzátartozóik. Elérkezettnek látták az időt, hogy megalapítsák azt a civil egyesületet, amely Nagy Imre emlékét hivatott ápolni. Ma Nagy Imréről kevesebb szó esik, de budapesti szobrának 2018-as áthelyezése idején hangosabb volt a mártír-miniszterelnök megítéléséről szóló vita. Ciklikusan bukkan fel újra ez a vita a magyar közéletben és politikában, mert némelyek Nagy Imre 56-os szerepét hangsúlyozzák, mások a kommunista múltját.

Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában többéves szervezőmunkával alakult meg a helyi szervezet, emlékezett Szántó László, a Nagy Imre Társaság somogyi elnöke. A volt 56-os elítélt, az osztopáni Ujságh Tibor, a Szabadságért Kaposvár emlékérem későbbi tulajdonosa szervezte rabtársával, Földvári Rudolffal együtt. Ennek eredményeként Somogyban 1996 végén a taglétszám elérte a 160-at.

Letöltötte: Dr. Szántó László, a NIT Somogy Megyei Szervezet elnöke, 2022. 11. 25.

Kishegyesi rendkívüli történelemóra

A három vajdasági magyar nyelvű újság, a Magyar Szó, a Hét Nap és a Vajdaság Ma részletesen beszámolt a NIT helyi szervezete, az 56-os Műhely és szabadkai főkonzulátusunk által szervezett középiskolai diákvetélkedőről, majd a sikeresen szereplő tanulók budapesti látogatásáról.

A Vajdaság Ma megemlékezett a NIT helyi szervezete közreműködésével Kishegyesen szervezett rendkívüli történelemóráról is.