Tiszteletbeli elnökségi tagjaink

Besenyi Vendel (Jászberény)

Okleveles agrármérnök. 1973-tól 2002-es nyugdíjazásáig a Jászberényi Kossuth Termelőszövetkezet, illetve jogutóda, a Jászberényi Kossuth Zrt. munkatársa volt, középvezetői beosztásban. A rendszerváltás után a jászberényi városi földrendező bizottság tagja. Számos helytörténeti tanulmány szerzője. Több országos és helyi civilszervezetben tölt be vezető pozíciót. 2014-től a Nagy Imre Társaság Jászberényi Szervezetének elnöke.

Földvári Rudolf (1921-)

Kisgyermekkorában egy ideig Törökországban élt, mert édesapja csak ott kapott munkát.
A Hofer (a szocialista időkben Vörös Csillag) traktorgyár fiatal lakatosát közéleti aktivitása miatt a negyvenes évek végén kiemelték, 1952-1954 között a Magyar Dolgozók Pártja (kommunista párt) budapesti szervezetének első titkára, a Központi Vezetőség tagja volt, ahol kitűnt puritán életmódjával és az emberek problémái iránti nyitottságával. 1953 júniusában részt vett azon a moszkvai kétoldalú találkozón, melyen eldőlt, hogy változtatnak a párt politikáján és Nagy Imrét nevezik ki miniszterelnöknek. 1954-ben Rákosival és körével szembekerülve büntetésből vidékre küldték, és a Borsod megyei pártbizottság első titkára lett.

1956 októberében ő volt az egyetlen megyei első titkár, akit népszerűsége miatt a megyei munkástanács tagjává, később elnökévé választottak. 1958-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1961-ben szabadult, régi munkahelyén fizikai munkásként dolgozott, főművezetőként ment nyugdíjba.

1993-ban a NIT elnökségi tagja lett. Országos hálózatunk megszervezése jórészt az ő energiájának, szervezőkészségének, ’56-os bajtársaival fenntartott jó kapcsolatainak köszönhető. Bár kora és egészségi állapota miatt már nem tud korábbi aktivitásával részt venni szervezetünk munkájában, az Országos Elnökség tiszteletbeli tagjaként mindmáig figyelemmel kíséri, tanácsaival segíti a NIT tevékenységét.
Számos kitüntetése közül a Nagy Imre érdemrendre, Borsod megye Pro Comitatu díjára és Miskolc város díszpolgári címére a legbüszkébb.
Zahora Mária róla szóló dokumentumfilmjét a NIT több szervezetében is bemutatták, Tiszta vizet a pohárba című könyve a NIA kiadásában jelent meg.

Káloczi Kálmán (1949-)

Mezőgazdasági gépészeti szakmérnök, területfejlesztési szakember. A rendszerváltás előtt mérnöki területen dolgozott. 1990-2002 között Badacsonytomaj polgármestere volt. Ebben a minőségében többek között ő kezdeményezte a Nagy Imre 1956. október 22-i látogatását idéző emléktáblát a Zabó ház falán, és emléktábla felállítását az egykori badacsonyi rabtábor területén. 1994-től egyúttal a Veszprém megyei közgyűlésnek is tagja, 2004-2009 között a Magyar Terület- és Régiófejlesztési Hivatal közép-dunántúli régióigazgatója volt.
Igazi lokálpatriótaként jelenleg is több helyi civil szervezetben dolgozik, elnöke annak az alapítványnak, mely a Balaton Felvidék világörökséggé nyilvánításáért küzd. Hely- és vallástörténeti kutatással is foglalkozik.
A NIT badacsonytomaji (később Veszprém megyei) szervezetének alapító tagja. 2009-ben a Küldött Közgyűlés a NIT elnökévé választotta. 2012-ben nem jelöltette magát, de az Országos Elnökség tagja maradt. Egészségi állapota miatt 2015-ben már nem vállalta a tagsággal járó utazásokat, de továbbra is a NIT Veszprém megyei szervezetének elnöke.
Több más kitüntetése mellett megkapta az Igazolt magyar Szabadságharcosok Szövetségének „Hűség a hazához” nagykeresztjét.

Mészáros Márta (1931-)

Kossuth- és Balázs Béla díjas, nemzetközileg elismert filmrendező. Családjával a Szovjetunióban, emigrációban éltek, szobrászművész édesapja a sztálini terror áldozata lett. A moszkvai filmfőiskolán szerzett diplomát. Filmhiradó- és dokumentumfilmek után 1968-ban rendezte első nagyjátékfilmjét, melyet számos Magyarországon és külföldön készített alkotás követett. Műveiben nagy érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat. Önéletrajzi ihletésű Napló filmtrilógiájának első része (Napló gyermekeimnek) megkapta a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját.

Temetetlen halott címmel ő készítette az első nagyjátékfilmet Nagy Imréről (2004), melynek díszbemutatójára meghívták a NIT tagjait. A névadónk életének utolsó másfél évéről készült film nagy vitákat kavart, de jó szándéka és művészi értéke elvitathatatlan.

Mészáros Márta 1992-2004 között a Nagy Imre Társaság ügyvezetőségének, majd elnökségének tagja volt. 2007-ben Nagy Imre érdemrendet kapott.

Nagy Mihály (1936-)

Göncön született, vegyipari technikumot végzett. A Forradalom Budapesten érte. A Baross téri nemzetőrség tagja volt, a Péterfy Sándor utcai kórházban sokszorosított és terjesztett röplapokat. Hatévi börtönbüntetésre ítélték, elmondása szerint a kiváló intellektusú idősebb forradalmár társaival töltött időszak élete egyik meghatározó élménye volt. 1960-ban szabadult, technikusként dolgozott, 1978-ban agrármérnöki diplomát szerzett, majd kutatómérnökként növényvédő szerek fejlesztésével foglalkozott. Részt vett a rendszerváltás előtti ellenzéki mozgalomban, a 1989. június 16-i gyász-szertartás szervezésében.
Több kitüntetése mellett Kispest díszpolgárává választották.
A NIT budapest szervezetének alapító tagja, rendezvényeink aktív résztvevője.

Dr. Róth Miklós

Dr. Dikán Nóra