Korábbi események

2020. 01-02. - Helyi szervezetek közgyűlései

Február közepéig helyi szervezeteink megtartották évnyitó közgyűlésüket.

Február 8-án a Főváros és Környéke szervezete közgyűlésén Dr. Császtvai Tünde lemondása miatt Dr. Gérecz Máriát választották elnökké.

2020. 02. 15. - Tatabányai Bál

Tatabányai városi szervezetünk megtartotta hagyományos, kitűnő hangulatú farsangi bálját.

2020. 02. 22. - Elnökségi ülés

Február 22-én a Nagy Imre Emlékházban megtartották a NIT elnökségének ez évi első ülését.

Az elnökség egyhangú szavazással elfogadta a Közgyűlés elé terjesztendő 2019. évről szóló elnökségi és pénzügyi beszámolót, a 2020. évi programot és költségvetést, meghallgatta a Felügyelő Bizottság 2019.évi tevékenységünkkel kapcsolatos állásfoglalását, döntött a Társaság 2020. évben kiadandó elismeréseiről, és megvitatta a lemondások következtében megürülő pozíciók betöltésére vonatkozó javaslatokat.

2019. 09. 20-21. - Központi rendezvény

Szeptember 20-21-én Hódmezővásárhelyen tartottuk a NIT központi rendezvényét a rendszerváltás 30. évfordulójáról, egyúttal megünnepeltük Csongrád megyei szervezetünk fennállásának 25. évfordulóját. Az előadások különböző szemszögekből emlékeztek a harminc évvel ezelőtti eseményekre. A konferenciát követően az 56-os emlékparkban megkoszorúztuk Nagy Imre domborművét, másnap ellátogattunk a román hadsereg által kivégzett hódmezővásárhelyi lakosok emlékművéhez, a kommunizmus bűneit bemutató Emlékpont múzeumba, majd az ópusztaszeri emlékparkba, ahol megkoszorúztuk az 1945-ös földosztás emlékművét.

2019. 10. 13. - Önkormányzati választások

Az október 13-i önkormányzati választáson a NIT tagjai közül újraválasztották Dr. Szita Károlyt Kaposvár megyei jogú polgármesterévé, Ormai Istvánt Nagyatád város polgármesterévé. Fekete Miklós Tatabánya megyei jogú város alpolgármestere lett, Dr. Kiss Andrea Hódmezővásárhely megyei jogú város alpolgármestere maradt, Frankné Farkas Gabriellát a tatabányai, Paláncz Györgyöt a békéscsabai Közgyűlés tagjává választották.

2019 10. 18-19. - Badacsonyi emléktúrák

Október 18-19-én tartottuk a NIT hagyományos badacsonyi emléktúráját. Október 18-án a diákságot ezúttal a győri középiskolások képviselték, október 19-én került sor a „felnőtt” emléktúrára, amelyen több szervezetünk (Komárom-Esztergom, főváros, Veszprém megye, Borsod, Vajdaság) képviseltette magát.

2019 10. 21-11. 04. - Koszorúzások

Október 21-én a NIT és a Kopácsi Sándor Baráti Kör képviselői részt vettek a BRFK-nál Kopácsi Sándor koszorúzási ünnepségén.

Október 23-án számos helyi szervezetünk vett részt az önkormányzati ünnepségeken vagy rendezett saját koszorúzási ünnepséget. Vajdasági szervezetünk a helyi önkormányzatokkal közösen több helyszínen (Palics, Kishegyes, Temerin, Zenta, Pannonhertelendyfalva) is szervezett megemlékezést.

November 4-én a Főváros és környéke szervezet koszorúzási ünnepséget a Nagy Imréné utolsó lakásánál elhelyezett emléktáblánál, melyen Jánosi Katalin, Dr. László Imre polgármester és Fekete Miklós mondtak beszédet.

2019. 11. 14-17. - Kárpátaljai megemlékezés

November 14-17-én a NIT és a Nemzeti Múzeum delegációja részt vett a kárpátaljai magyarok Szovjetunió-beli kényszermunkára hurcolásának 75. évfordulója alkalmával tartott GUPVI-GULAG konferencián és emlékünnepségeken. A küldöttség koszorút helyezett el a beregszászi emlékműnél és a szolyvai emlékparkban. A rendezvény résztvevői közül hárman beléptek a NIT-be.

2019. 11. 30. - Emléktúra

November 30-án a Főváros és környéke szervezet nyugat-magyarországi és burgenlandi emléktúrán vett részt. Többek között felkeresték mosonmagyaróvári sortűz emlékművét, az andaui hidat (melyen sokezer magyar menekült át 1956-ban Ausztriába) és pánerurópai piknik emlékparkját.

2019. 12. 14. - Évzáró elnökségi ülés

December 14-én a Főváros és környéke szervezet meghívására Pajcsics József ny. rendőr dandártábornok tartott vetített képes előadást Nagy Imre mártírtársai földi maradványai helyének általa irányított kinyomozásáról. Ezután kibővített évzáró elnökségi ülésre került sor, melyen Balahó Zoltán összefoglalta az elmúlt év eseményeit, a 2020. évre vonatkozó terveket. Haas Péter elmondta, hogy a Társaság honlapját ismeretlenek feltörték, eltűnt az internetről, teljesen újat kell készíteni. Az ülésen kiosztották Örökségünk című periodikánk 2019. évi számát.

2019. 12. 28. - Elhunyt Gergely Sándor

December 28-án elhunyt Gergely Sándor, a NIT alelnöke, Győr és környéke szervezetünk elnöke. Egyesületünk egyik legnagyobb tekintélyű vezetője volt. Fiatal tanárként részt vett az 1956-os forradalomban, nyugdíjba vonulásáig a Győr-Sopron megyei Pedagógus Szakszervezet elnöke volt. A NIT helyi vezetőjeként elsőként rendezett diákvetélkedőket és szervezte győri középiskolások részvételét a badacsonyi emléktúrákon. Emlékét tisztelettel őrzi a NIT egész közössége.