Badacsonyi emléktúra

A NIT hagyományos badacsonyi emléktúrájára október 14-én, gyönyörű, napfényes időben került sor. Az esemény jelentőségét növelte, hogy ebben az évben emlékezünk az internáló táborok feloszlatásának 70. évfordulójára, és most került sor a tönkretett korábbi helyett az új emléktábla felavatására.

A programon a Veszprém-badacsonytomaji, a tatabányai, a fővárosi, a Somogy megyei és a vajdasági szervezetünk közel hetven tagja vett részt.

A badacsonytomaji Egry József művelődési házban Balahó Zoltán megnyitója után Krisztin N. László polgármester köszöntötte az emléktúra résztvevőit és fejtette ki gondolatait többek között arról, hogy az ellentétek felett mindig át kell nyúlnia egy békés kéznek. Polgármester úr ajándékul átnyújtotta elnökünknek az 1956-os forradalom 50. évfordulójára palackozott bor utolsó üvegét.

Ezt követően a badacsonyi rabtábor egykori foglya, Rezsuta István szólt a résztvevőkhöz, majd Balahó elnök úr átadta Siposné Zabó Annának, a szervezet vezetőjének az emléklapot a badacsonytomaji Nagy Imre Baráti Társaság alapításának 30. évfordulója alkalmából. Haas Péter alelnök méltatta az emlékezetes 1956 október 22-i szüreten kisgyermekként résztvevő Zabó Anna, valamint Káloczi Kálmán és Rezsuta István szerepét a szervezet megalakításában és az első emléktábla felavatásában.

Ezután került sor arra az előadásra, melyet az internálótáborok feloszlatásának előzményeiről, körülményeiről és lefolyásáról szerzője, Bank Barbara távollétében Török Ádám doktorandusz olvasott fel. A rendkívül alapos munka felidézte azokat a dokumentumokat, melyek részletesen ismertették a táborok bezárásával kapcsolatos előírásokat, a foglyok szabadon bocsátásának feltételeit és sorrendjét, az intézkedések végrehajtásával megbízott személyeket. Maga a folyamat a tervezettnél lassabban haladt, a leginkább dokumentált recski tábor utolsó lakóit 1953 októberében bocsátották szabadon. A fóliák vetítését ezúttal a falak mentén felállított pannók helyettesítették.

A szokásos csoportkép elkészítése után a bátrabbak nagy csapata elindult a hegyre az emléktábla felavatására. Odaérkezésükkor sajnálattal konstatálták, hogy ezúttal a tábla közelében általunk felállított tájékoztató táblát rongálták meg és firkáltak rá ostoba feliratokat. Az új, tatabányai művész által készített emléktáblát Balahó Zoltán elnök úr és Sáradi Ibolya alelnök asszony avatta fel, majd a résztvevők elénekelték a Himnuszt és a bányászindulót.

Visszatérésük után az Annaszőlőben került sor a Nagy Imre és családja 1956. október 22-i látogatását megörökítő emlékoszlop megkoszorúzására.

A jó hangulatú program a Szépkilátó borozó pincéjében zsíroskenyér és egy pohár borelfogyasztásával zárult.

Az emlékezetes rendezvény megszervezéséért elsősorban Siposné Zabó Annát és családtagjait, Csizmadia Gyöngyit és többi helyi szervezeti vezetőnket illeti köszönet. A mellékelt fotókat több résztvevő tagunk készítette.

A képi anyag ide kattintva jelenik meg>>