Az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc 67. évfordulója

Az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc 67. évfordulójára a Nagy Imre Alapítvány, valamint a NIT helyi szervezetei számos rendezvényt tartottak, illetve részt vettek az önkormányzatok által szervezett ünnepségeken.

Október 22-én a NIT országos szervezete is koszorút és mécseseket helyezett el a Nagy Imre Emlékház kertjében lévő emlékhelynél.

Az Emlékház előadó termében Jánosi Katalin tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást a Forradalom előzményeiről, eseményeiről és utóéletéről, nagyapja és mártírtásai sorsáról.

Ezt követően az Emlékház előkertjében, Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere mondott beszédet. Többek között kiemelte, hogy a Rákosi korszak uniformizált szürkeségével szemben 1956 a színek forradalma volt. Megköszönte Jánosi Katalinnak, hogy nem csupán az ünnepnapokon, hanem egész évben ébren tartja a forradalom emlékét.

Ezután az Emlékház elől a II. kerületi önkormányzat szervezésében fáklyás menet indult, melynek során érintették az Ortutay Tamás szobrászművész által készített 56-os emlékművet (ahol Galkó Balázs színművész olvasta fel Déry Tibornak a forradalom napjaiban született írását), majd Gimes Miklós emléktábláját.

Október 23-án az Emlékház egész nap nyitva állt az érdeklődők előtt.