Aktuális események

November 21: 1956-os fotókiállítás

Október 20-án nyílt egy ’56-os fotókiállítás a Nemzeti Múzeumban „Szabadságharcosok között. John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból” címmel. John Sadovy cseh fotós volt, aki már fiatalon is fotózott a második világháborúban és Algériában. 1956 októberében négy napot töltött Budapesten a Life magazin felkérésére.

A kiállítást meg tudjuk nézni csoportosan, november 21-én (kedd), Bognár Katalin vezetésével, aki a kiállítás kurátora. A kiállítás kb. 45 perc alatt megtekinthető.

December 9: Évzáró taggyűlés

December 9-én szombaton 10.30-tól a Főváros és környéke szervezet évzáró taggyűlést tart, melynek keretében két előadásra kerül sor.

Katona Csaba a Nagy Imre Alapítvány kurátora tart előadást az első Nagy Imre kormányról, mely megalakulásának idén volt a 70. évfordulója.

Valamint egy filmet nézünk meg, a Giromagny Nagy Imre szobor avatásának 30. évfordulójára emlékezve.

2024 május

Hét 4

hét 29
ked 30
sze 1
csü 2
pén 3
szo 4
vas 5
hét 6
ked 7
sze 8
csü 9
pén 10
szo 11
vas 12
hét 13
ked 14
sze 15
csü 16
pén 17
szo 18
vas 19
hét 20
ked 21
sze 22
csü 23
pén 24
szo 25
vas 26
hét 27
ked 28
sze 29
csü 30
pén 31
szo 1
vas 2
  • Nincs esemény

  • Nincs esemény

  • Nincs esemény

  • Nincs esemény

Október 25-én a debreceni Méliusz Juhász Péter központ könyvtárban helyi szervezetünk elnöke, Oláh László nyitotta meg az „Ilyen nagy dolog a szabadság” című kiállítást, mely elsősorban a mentősök és ápolók forradalom alatti áldozatos munkájának állít emléket.

November 3-án a debreceni Nagy Imre úton a város vezetői, valamint Hajdu-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagjaink jelenlétébenünnepélyesen felavatták névadónk új emléktábláját. Beszédet mondott Dr. Puskás István, Debrecen megyei jogú város alpolgármestere.

A két eseményről az országos és a helyi televízió is beszámolót és interjút közölt.

Nemzeti gyásznapunkon a Szent István Bazilikában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara ingyenes koncertjén Beethoven Kismartoni miséje hangzott el.

Az előadást követően az épület előtt a résztvevők mécseseket gyújtottak a Forradalom áldozatainak emlékére.

November 4-én a Főváros és környéke szervezet megrendezte, hagyományos koszorúzási ünnepségét Nagy Imréné Etele úti emléktáblájánál. Az esemény moderátora Csizmadia Gyöngyi volt.

Újbuda alpolgármestere, Barabás Richárd beszédében hangsúlyozta, hogy a nők méltatlanul kevés szerepet kapnak a történelmi visszaemlékezésekben.

Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya megyei jogú város polgármestere ismertette Nagy Imréné életútját, és ő is kiemelte, hogy a teljesítmények mögött

mindig ott van egy társ, aki a hátteret biztosítja a közéleti szereplők tevékenységéhez.

A beszédeket koszorúzás követte.

A NIT közössége részvétét fejezi ki vajdasági szervezetünknek Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnökének halála miatt.

Gratulálunk Hanti Vilmosnak, a Főváros és környéke szervezetünk tagjának, akit az Ellenállók és Antifasiszták Nemzetközi Szervezete (FIR) barcelonai kongresszusán ismét elnökévé választott.

Október 25-én a Budapesti Rendőr Főkapitányság vezetői fogadták a NIT országos elnöksége és a Kopácsi Sándor Baráti Kör képviselőit, majd koszorúzásra került sor Kopácsi Sándor emléktáblájánál.

Koszorúk Snagovban, az 1956 novemberében Romániába hurcolt családok internálásának színhelye közelében.

Békéscsabán helyi szervezetünk tagjai közül Fábián István és Dr. Igriczi Lajos helyezte el Nagy Imre szobránál az emlékezés koszorúját.

Forrainé Kovács Márta rendhagyó történelemórát tartott középiskolás diákoknak.

Szegeden helyi szervezetünk vezetői koszorúztak Nagy Imre szobránál

Kaposváron a NIT tagjai is részt vettek az 56-os forradalom emlékére rendezett fáklyás felvonuláson.

Debrecenben helyi szervezetőink vezetői részt vettek és koszorúztak az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktáblájánál,és a Melocco Miklós által készített 56-os emlékműnél rendezett megemlékezésen, majd Papp László polgármester úr vendégei voltak az 56-os szervezetek vezetői tiszteletére adott ebéden.

Helyi szervezetünk október 25-én a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárban korabeli anyagokból összeállított kiállítást szervezett. A megnyitón Oláh László elnök mondott beszédet, és nyilatkozott az M5 TV-ben és a helyi televízióban is.

Vajdasági szervezetünk és az 56-os műhely központi megemlékezését a palicsi 56-os emlékműnél tartotta.

Kulturális műsorral egybekötött ünnepség volt Muzslyán. Koszorúzás történt Horgoson, Kelebián, Zentagunarason és Bajmokon is.

Az évforduló alkalmából a Pannon televízió interjút készített Kudlik Zoltánnal, vajdasági szervezetünk elnökével.

Helyi szervezetünk ismét diákvetélkedőt hirdetett az 56-os forradalom jugoszláv-magyar vonatkozásairól.

Tatabányán Nagy Imre szobránál helyi szervezetünk rendezett koszorúzási ünnepséget, melyen Szűcsné Posztovics Ilona polgármester és Sáradi Ibolya, országos szervezetünk alelnöke, helyi szervezetünk elnöke mondott beszédet.

A NIT számos tagja vett részt az 56-os emlékműnél tartott városi ünnepségen. Körükben visszatetszést keltett Bencsik János országgyűlési képviselő beszéde, melyen egyoldalú, pejoratív kijelentéseket tett névadónk személyére vonatkozólag.

Az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc 67. évfordulójára a Nagy Imre Alapítvány, valamint a NIT helyi szervezetei számos rendezvényt tartottak, illetve részt vettek az önkormányzatok által szervezett ünnepségeken.

Október 22-én a NIT országos szervezete is koszorút és mécseseket helyezett el a Nagy Imre Emlékház kertjében lévő emlékhelynél.

Az Emlékház előadó termében Jánosi Katalin tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást a Forradalom előzményeiről, eseményeiről és utóéletéről, nagyapja és mártírtásai sorsáról.

Ezt követően az Emlékház előkertjében, Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere mondott beszédet. Többek között kiemelte, hogy a Rákosi korszak uniformizált szürkeségével szemben 1956 a színek forradalma volt. Megköszönte Jánosi Katalinnak, hogy nem csupán az ünnepnapokon, hanem egész évben ébren tartja a forradalom emlékét.

Ezután az Emlékház elől a II. kerületi önkormányzat szervezésében fáklyás menet indult, melynek során érintették az Ortutay Tamás szobrászművész által készített 56-os emlékművet (ahol Galkó Balázs színművész olvasta fel Déry Tibornak a forradalom napjaiban született írását), majd Gimes Miklós emléktábláját.

Október 23-án az Emlékház egész nap nyitva állt az érdeklődők előtt.

Október 20-án került sor a badacsonyi rabtábor emléktáblájához a hagyományos diáktúrára, melyen kaposvári középiskolai tanulók vettek részt.

A NIT hagyományos badacsonyi emléktúrájára október 14-én, gyönyörű, napfényes időben került sor. Az esemény jelentőségét növelte, hogy ebben az évben emlékezünk az internáló táborok feloszlatásának 70. évfordulójára, és most került sor a tönkretett korábbi helyett az új emléktábla felavatására.

A programon a Veszprém-badacsonytomaji, a tatabányai, a fővárosi, a Somogy megyei és a vajdasági szervezetünk közel hetven tagja vett részt.

A badacsonytomaji Egry József művelődési házban Balahó Zoltán megnyitója után Krisztin N. László polgármester köszöntötte az emléktúra résztvevőit és fejtette ki gondolatait többek között arról, hogy az ellentétek felett mindig át kell nyúlnia egy békés kéznek. Polgármester úr ajándékul átnyújtotta elnökünknek az 1956-os forradalom 50. évfordulójára palackozott bor utolsó üvegét.

Ezt követően a badacsonyi rabtábor egykori foglya, Rezsuta István szólt a résztvevőkhöz, majd Balahó elnök úr átadta Siposné Zabó Annának, a szervezet vezetőjének az emléklapot a badacsonytomaji Nagy Imre Baráti Társaság alapításának 30. évfordulója alkalmából. Haas Péter alelnök méltatta az emlékezetes 1956 október 22-i szüreten kisgyermekként résztvevő Zabó Anna, valamint Káloczi Kálmán és Rezsuta István szerepét a szervezet megalakításában és az első emléktábla felavatásában.

Ezután került sor arra az előadásra, melyet az internálótáborok feloszlatásának előzményeiről, körülményeiről és lefolyásáról szerzője, Bank Barbara távollétében Török Ádám doktorandusz olvasott fel. A rendkívül alapos munka felidézte azokat a dokumentumokat, melyek részletesen ismertették a táborok bezárásával kapcsolatos előírásokat, a foglyok szabadon bocsátásának feltételeit és sorrendjét, az intézkedések végrehajtásával megbízott személyeket. Maga a folyamat a tervezettnél lassabban haladt, a leginkább dokumentált recski tábor utolsó lakóit 1953 októberében bocsátották szabadon. A fóliák vetítését ezúttal a falak mentén felállított pannók helyettesítették.

A szokásos csoportkép elkészítése után a bátrabbak nagy csapata elindult a hegyre az emléktábla felavatására. Odaérkezésükkor sajnálattal konstatálták, hogy ezúttal a tábla közelében általunk felállított tájékoztató táblát rongálták meg és firkáltak rá ostoba feliratokat. Az új, tatabányai művész által készített emléktáblát Balahó Zoltán elnök úr és Sáradi Ibolya alelnök asszony avatta fel, majd a résztvevők elénekelték a Himnuszt és a bányászindulót.

Visszatérésük után az Annaszőlőben került sor a Nagy Imre és családja 1956. október 22-i látogatását megörökítő emlékoszlop megkoszorúzására.

A jó hangulatú program a Szépkilátó borozó pincéjében zsíroskenyér és egy pohár borelfogyasztásával zárult.

Az emlékezetes rendezvény megszervezéséért elsősorban Siposné Zabó Annát és családtagjait, Csizmadia Gyöngyit és többi helyi szervezeti vezetőnket illeti köszönet. A mellékelt fotókat több résztvevő tagunk készítette.

A képi anyag ide kattintva jelenik meg>>

66 éves korában elhunyt ifj. Dr. Donáth Ferenc orvos, korábban a NIT budapesti szervezetének elnöke. Bár elvi és gyakorlati nézeteltérések miatt eltávolodott Társaságunktól, őszintén tiszteljük emlékét, mert jó orvos, humánus, elveihez ragaszkodó ember volt.

A Nagy Imre Társaság közössége őszinte tisztelettel emlékezik az október 8-án elhunyt Sólyom Lászlóra, a rendszerváltás korának egyik meghatározó szereplőjére, a demokratikus alkotmány egyik megteremtőjére és legfőbb őrére, Magyarország korábbi köztársasági elnökére.

Nagyatádi emléktúra
A Nagy Imre Társaság több, mint 60 tagja Ormai István polgármester úr (elnökségi tagunk) meghívására szeptember 22-24 között tanulmányi kirándulást tett Nagyatádon. A gazdag rendezvénysorozaton somogyi, tatabányai, fővárosi, vajdasági, hajdú-bihari és badacsonytomaji szervezeteink tagjai vettek részt.

Kattints IDE az olvasáshoz >>
Kattints IDE a képek megtekintéséhez >>

Szeptember 16-án Társaságunk képviseletében Balahó Zoltán elnök és Sáradi Ibolya alelnök részt vett és elhelyezte a NIT koszorúját
a recski rabtábor felszabadulásának emlékére rendezett ünnepségen.

Szeptember 2-án a helyi szervezetek több vezetőjével kibővített ülést tartott a NIT országos elnöksége.

Először Balahó Zoltán ismertette a legutóbbi, februári elnökségi ülés óta a Társaságunk életében történt eseményeket.

Ezt követően az elnökség elfogadta azoknak a tiltakozó leveleknek a szövegét, melyet a budapesti orosz nagykövethez és Szíjjártó Péter külügyminiszterhez intézünk amiatt, hogy a hivatalos orosz középiskolai tankönyv szerint az 1956-os forradalmat fasiszták kezdeményezték a nyugati hatalmak támogatásával.

Az őszi programokkal kapcsolatban:

A szeptember 22-24-i nagyatádi programra 66 fő jelentkezését fogadták el. A résztvevőkre háruló fizetni való (szállás, két étkezés) fejenként húszezer Ft, a többi költséget a NIT és a nagyatádi önkormányzat vállalja.

A badacsonyi emléktúra október 14-én (szombaton) lesz. Ennek keretében felavatjuk a rabtábor új emléktábláját. Pénzügyi helyzetünktől függően kerül sor a kaposvári diákok emléktúrájára.

Október 17-én Debrecenben, a Nagy Imre úton avatják fel ünnepélyes keretek között névadónk új emléktábláját.

Az egyéb ügyek között az elnökség megvitatta az új tagok felvételének módját és felkérte Dr. Lamperth Mónikát, hogy segítsen miskolci szervezetünk újjászervezésében.

Örökségünk című újságunkat ebben az évben takarékossági okokból online formában jelentetjük meg.

A NIT országos elnöksége úgy döntött:, hogy nem hagyhatja szó nélkül a hivatalos orosz tankönyvekben szereplő történelemhamisítást, amely fasiszta kezdeményezésnek minősíti 1956-os szabadságharcunkat. Ezért a mellékelt leveleket juttatta el az Orosz Föderáció budapesti nagykövetének és Szíjjártó Péter külügyminiszter úrnak. A két dokumentumot eljuttatjuk a Magyar Távirati Irodának is.

1. dokumentum megtekintéséhez kattintson ide >>

2. dokumentum megtekintéséhez kattintson ide >>

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetünk július 7-én baráti összejövetelt tartott.

Hosszú, súlyos betegség után 73 éves korában elhunyt Géczi József Alajos, politikus, politológus, címzetes egyetemi docens, a NIT szegedi szervezetének elnöke. Az MSZMP reformszárnyának egyik vezetőjeként fontos szerepe volt a rendszerváltás előkészítésében, majd az Országgyűlés Mentelmi és Összeférhetetlenségi Bizottságának nagy tekintélyű vezetője volt. Társaságunkban sikeres konferenciák szervezőjeként, levezető elnökeként, oktatóként és publicistaként rendkívül sokat tett az 1956-os Forradalom és Nagy Imre emlékének ápolásáért.

Temetése július 13-án 14.30 kor lesz a dorozsmai temetőben (Szeged – Kiskundorozsma Nyugati sor 7), melyen Társaságunk több tagja részt vesz és elhelyezi a NIT koszorúját.

Őszinte részvétünk hozzátartozóinak, szegedi barátainknak. Tisztelettel ápoljuk emlékét. Nyugodj békében, Jóska!

A Népszava július 15-i, hétvégi számának mellékletében olvasható Brúszel László szép méltatása „ Géczi Jóska igazsága” címmel

Hosszú betegség után elhunyt Pianovszki Károly, Hajdú-Bihar megyei szervezetünk tagja. Őszinte részvétünk családjának és debreceni tagtársainknak.

Június első felében „Kötelet a hóhérnak” című, 1967-68-ban játszódó, valóságelemeket tartalmazó krimijének bemutatása céljából férjével Budapesten tartózkodott a Kanadában élő Kopácsi-Gelberger Judit, aki egykori alelnökünk, Budapest Nagy Imre perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt rendőr-főkapitánya, Dr. Kopácsi Sándor lánya. Regényét június 10-én, az ünnepi könyvhéten, majd június 12-én a Nagy Imre Emlékházban mutatta be. Június 15-i, emlékezet napi rendezvényünkön a 300-as parcellában mondott beszédet szülei sírjánál.

A Nagy Imre Társaság Hajdu-Bihar megyei szervezetének koszorúzási ünnepségén Csiszár Mihály alelnök idézte fel névadónk emlékezetét. A katonai tiszteletadás mellett rendezett koszorúzásról a helyi sajtó is beszámolt.

A NIT június 15-én tartotta meg az Emlékezés Napja központi rendezvényeit
Nagy Imre mártírhalálának 65. évfordulója alkalmából, majd tagjaink
csatlakoztak a NIA Jászai Mari téri megemlékezéséhez.

A rákoskeresztúri köztemető látogatóközpontjában a fővárosi és tatabányai
szervezet tagjai megtekintették a 301-es parcelláról szóló filmet, majd az
intézmény munkatársa tartott vezetést a 300, 301 és a 298 sz. parcellákban.
A 300-as parcellában Kopácsi Judit emlékezett arról, hogy a család hogyan
élte meg az édesapja életfogytiglani börtönbüntetéséről szóló híradást, a
301-es parcellában megkoszorúztuk névadónk sírját és felkerestük többek
között Mansfeld Péter, Tóth Ilona és Dr. Brusznyai Árpád sírját is. A
298-as parcellánál vezetőnk elmondta, hogy az ott eltemetettek csak kisebbik
része 56-os mártír (emlékükre emlékfalat állítottak), de elkülönítésük a
korábban ott fekvő háborús bűnösöktől és másoktól gyakorlatilag nem
lehetséges.

A rendezvény a Nagy Imre téren, a Fővárosi Törvényszék épülete előtt
folytatódott, ahol Haas Péter ismertette a Nagy Imre és vádlott társai
elleni per lefolyását, annak előzményeit és utóéletét.

A Jászai Mari téri Nagy Imre szobornál Jánosi Katalin mondott beszédet, majd
a család, a Nagy Imre Alapítvány, a Nagy Imre Társaság, a Magyar Ellenállók
és Antifasiszták Szövetsége, a Göncz Árpád Társaság és László Imre
polgármester koszorúzott. Ezt követően az esemény résztvevői virágok,
fáklyák és nemzeti színű szalagok elhelyezésével emlékeztek meg az
évfordulóról.


Június 16-án, a tatabányai emlékünnepségen Nagy Imre szobránál Szűcsné dr.
Posztovics Ilona polgármester mondott beszédet, a tagjaink által létesített
és rendben tartott Vadorzó nevű bányászemlékműnél Petricsek József
bányabiztonsági szakember emlékezett a súlyos tatabányai bányász
szerencsétlenségre, a rugógyári emlékműnél Turbuk István szólt a szépszámú
résztvevőhöz.


Békéscsabán az ország első Nagy Imre szobránál Herczeg Tamás országgyűlési
képviselő, Társaságunk helyi szervezetétől Mihalik Éva és Fábián István,
valamint az önkormányzat és a Zwack József kereskedelmi technikum képviselői
helyezték el az emlékezés koszorúit.

Társaságunk számos tagja telefonon és írásban köszöntötte tiszteletbeli elnökségi tagunkat, Földvári Rudolfot 102. születésnapja alkalmából.

A NIT tatabányai városi szervezete balatonfüredi önköltséges kirándulása alkalmából megkoszorúzta Bibó István szobrát és az 1956-os forradalom emlékművét.

Id. Dr. Vastagh Pál, a NIT békéscsabai szervezetének alapító tagja május 12-én töltötte be 100. életévét.
Közösségünk melegen gratulál a jeles nap alkalmából, jó egészséget, sok örömöt kíván az ünnepeltnek.

Április 22-én, a Nagy Imre Emlékházban tartotta a NIT éves Küldött Gyűlését, melynek elnöki tisztségét Takács Péter (Tatabányai Városi Szervezet) töltötte be.
A rendezvényt megtisztelte részvételével Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya megyei jogú város polgármestere (akinek a személyében egyik új tagunkat köszönthettük) és Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere, aki ezúttal vette át az alapító tagjainknak készült emléklapot.
Tiszteletbeli elnökségi tagjaink közül Dr. Róth Miklóst és Besenyi Vendelt üdvözölhettük.

A program Jegesy Andrásnak a 2022. december 3- i ünnepi rendezvényünkről készült videójának vetítésével kezdődött.

Az első hivatalos aktus a kitüntetések átadása volt.
Elsőként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szerveztünk alapításának 30. évfordulója alkalmából Sallai József alelnök vette át az emlékplakettet.
Társaságunkban végzett kiemelkedő munkájáért emlékplakettet kapott Sáradi Ibolya, az Országos Elnökség alelnöke, a Tatabányai Városi Szervezet elnöke.
Köszönő beszédében elmondta, hogy a szervezet tagjainak száma rövidesen meghaladja a száz főt.
A NIT elnöksége emléklappal jutalmazta Gombkötő Izabellát (Tatabányai Városi Szervezet), Haas Péternét (Főváros és Környéke Szervezet) és Vida Györgyöt (Tatabányai Városi Szervezet). Deli Kálmánné (Hajdú-Bihar Megyei Szervezet) és Dobszay Károly (Főváros és Környéke Szervezet) részére a későbbiekben juttatják el az elismerést.

Ezt követően Haas Péter folytatta december 3-i ünnepségünkön megkezdett vetített képes előadását a NIT harmincéves történetéről, melyet Tarlós István egészített ki a NIT megalakulásának történetéről és első évtizedének meghatározó egyéniségéről, Vészi Jánosról szóló érdekes információkkal.

A napirend folytatásaképpen az Országos Elnökség írásban előre megküldött 2022. évi beszámolóját Balahó Zoltán, a pénzügyi beszámolót Haas Péter egészítette ki. A Felügyelő Bizottság elnöke, Széchényi László elmondta, hogy a NIT 2022-ben is az egyesületekre vonatkozó jogszabályoknak és a Társaság alapszabályának megfelelően működött. Felhívta a figyelmet, hogy szorgalmazni kell a Társaságnak a fiatalokkal történő foglalkozást, akik többsége elképesztően tájékozatlan az 1956-os Forradalmat illetően.
Ezután a 2023.évi program és költségvetés ismertetése következett.

A Küldött Gyűlés egyhangúlag elfogadta a Társaság 2022. évi jelentését, pénzügyi beszámolóját, a főkönyvi kivonatot, az egyszerűsített éves beszámolót és közhasznúsági mellékletet, a NIT 2023.évi programját és költségvetését. Megszavazta, hogy 2024. évi tagdíj 4.000 Ft legyen.

Lamperth Mónika kérdést tett fel a küldötteknek a taglétszám bővítésével kapcsolatos álláspontjáról. Több hozzászólás után a plénumúgy döntött, hogy egyetért a taglétszám bővítéséről, az új tagok felvételi rendjének megállapítására az Elnökséget kéri fel.
Ormai István, elnökségi tagunk, Nagyatád polgármestere meghívta tagjainkat szeptember 22-24 közötti nagyatádi látogatásra.

Az addig is jó hangulatú program kedves ünnepséggel ért véget. A résztvevők különleges tortával és 11 éves elnöki munkáját felidéző fotóalbummal köszöntötték Balahó Zoltánt 50. születésnapja alkalmából.

A rendezvény részletesebb képanyagát a későbbiekben a honlap Galéria rovatában mutatjuk be.

A NIT Főváros és Környéke szervezete 15 fő részvételével, április 14-16 között észak-kelet magyarországi és partiumi emléktúrán vett részt, melynek középpontjában a Petőfi év és Kölcsey Himnusza közzétételének 200. évfordulója állt.
A rendkívül tartalmas program állomásai: a csarodai románkori templom, Tarpán a Rákóczi Emlékpark és a Bajcsy Zsilinszky emlékhelyek megtekintése, a nagyari Lurdy kastély, és a középkori templom, a szatmárcsekei Kölcsey emlékhely (koszorúzás) a nagygéci Megmaradás parkja, Szatmárnémeti számos nevezetessége, az erdődi vár (Petőfi emlékhely), az ákosi árpádkori templom, a sződemeteri Kölcsey emlékhely, Érdminszenten Ady szülőháza,a majtényi síkon lévő fegyverletételi emlékmű, a nagykárolyi Károlyi kastély és Kölcsey szobor, Érsemlyénen a Kazinczy család emlékhelyének meglátogatása voltak.
A csoport szatmárnémeti szálláshelye, a Sofia panzió jó választásnak bizonyult.
A sikeres emléktúra előkészítéséért Csizmadia Györgyit és Balahó Zoltánt, kezdeményezéséért, partiumi szakaszának megszervezéséért és a kitűnő idegenvezetésért Kállai Karolinát illeti köszönet. Ki kell még emelnünk hogy az ECB Travel fiatal autóbusz vezetőjét, Simon Gergőt, aki hozzáértése és segítőkészsége mellett politológus hallgatóként nagy érdeklődéssel kisérte a csapatot a program valamennyi állomásán.
Az emléktúra részletesebb fotóanyagát a későbbiekben a honlap galériájában közöljük.

Április 5-én, 75. születésnapján a NIT fővárosi, kaposvári és szegedi tagjainak egy csoportja felkereste az óbudai temető 34. parcellájában korábbi elnökünk, majd elnökségi tagunk, Dr. Sipos József sírját. A résztvevők megemlékeztek Sipos József kivételes személyiségéről, sokirányú, közösségépítő tevékenységéről.
Az emlékezők meglátogatták tiszteletbeli elnökségi tagunk, Mécs Imre sírját is.

Tiszanagyfaluban ebben az évben is sor került az 1945. évi földosztás megkezdésének emlékére rendezett koszorúzási ünnepségre. A rendezvény megkezdésére pontosan azon a napon, március 27-én és ugyanabban az órában, 14 órakor került sor, amikor 78 évvel ezelőtt, még a hivatalos rendelet közzététele előtt ebben a községben indult meg az egész országra kiterjedő földosztási folyamat.
Először Rudolf János Ferencné polgármester asszony köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd az önkormányzat, a helyi intézmények vezetői, a NIT Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei, debreceni szervezete, országos elnöksége és a Bajcsy-Zsilinszky Társaság vármegyei szervezetének képviselői helyezték el koszorúikat a polgármesteri hivatal falán lévő emléktáblán. Ezt követően a község kultúrházában a helyi óvoda és iskola tanulói és a „felnőttek” népdalkórusa adott műsort, Géczi Ferencné mondta el Petőfi Sándor A XIX. század költői című versét, majd Erdélyi Tamás,a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezet tagja tartott beszédet. A szónok felidézte az Ideiglenes Kormány földosztást elrendelő dokumentumát, méltatta Nagy Imre abban játszott szerepét, két miniszterelnöksége előremutató intézkedéseit.
A rendezvény hangulatos ülőfogadással fejeződött be, melynek során Balahó Zoltán elnökünk emléklapot adott át Géczi Ferencnének a NIT Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezetében végzett több évtizedes munkájáért.
Minden elismerés megilleti a rendezvény valamennyi szervezőjét és résztvevőjét, hogy az ítéletidő ellenére sikeresen zajlott le a szép emlékünnepség.
A NIT elnökségének képviselői útközben felkeresték Nagy Imre tiszaújvárosi és szerencsi szobrát, valamint a tiszalöki kényszermunkatábor emlékművét.
.

Több helyi szervezetünk részt vett a március 15-i városi ünnepségeken. Képek a debreceni és tatabányai rendezvényről.

Február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a badacsonytomaji Egry József művelődési házban kiállítás megnyitót tartottak, melynek résztvevői az egykori, Nagy Imre kormány által feloszlatott badacsonyirabtáborra emlékeztek. Az eseményt a Kossuth Rádió Országjárás című műsora keretében élőben közvetítette.A nyilatkozó NIT tagok közül Rezsuta István, a rabtábor egykori foglya elevenítette fel emlékeit, Siposné Zabó Anna felelevenítette Nagy Imre 1956. október 22-én, a Zabó család szüreti mulatságán tett látogatását, Balahó Zoltán elnökünk szervezetünk badacsonyi emlékápoló tevékenységéről beszélt.
A közvetítés hanganyaga a https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2023-02-25_10-05-53&enddate=2023-02-25_12-07-09&ch=mr1 felvételen hallható.

Február 25-én került sor a NIT elnökségének évnyitó ülésére, melyet Balahó Zoltán elnök úr távollétében (ld. következő cikkünket) Csizmadia Gyöngyi vezetett le. Először a jászberényi szervezet új elnökének, Dr. Magyar Levente úrnak, a város korábbi polgármesterének bemutatkozására került sor. Ezt követően az elnökség megtárgyalta a 2023 évi Küldöttgyűlés összehívásával kapcsolatos teendőket. Úgy határozott, hogy a Küldöttgyűlést 2023. április 22-ére, a Nagy Imre Emlékházba hívja össze. Az ellátmány aprósütemény, kávé és víz lesz, melyek a résztvevők a maguk által hozott ételekkel, italokkal egészíthetnek ki. A Küldöttgyűlés megvitatja a 2022. évi tevékenységünkről szóló elnökségi és pénzügyi jelentést, meghallgatja a Felügyelő Bizottság állásfoglalását, majd döntést hoz a 2023. évi programról és költségvetésről. A 2024. évi tagsági díjat az elnökség 4 ezer Ft-ban javasolja megállapítani. Ezt követően kerül sor kitüntetések átadására. Kiegészítő programként Haas Péter folytatná a 30. évfordulós ünnepi rendezvényről Társaságunk történetéről szóló vetített képes előadását. Az elnökség jóváhagyta a Küldöttgyűlés elé kerülő, fentebb említett jelentéseket. A 2023. évi programok súlypontjai a Küldöttgyűlésen kívül a június 17-i Emlékezés napi rendezvény, a szeptember 22-24-re tervezett nagyatádi tanulmányút, és az október 28-i badacsonyi emléktúra lesznek, melynek keretében felavatnánk a rabtábor új emléktábláját. Az elnökség döntött a helyi szervezeteknek központi keretből nyújtandó támogatások összegéről, és az emlékplakettel, illetve emléklappal kitüntetendők személyéről. Csizmadia elmondta, hogy új belépési nyilatkozat űrlap készült és felhívta a figyelmet, hogy a helyi vezetők a NIT-tel kapcsolatos pénzügyi műveleteknél ne használják saját bankkártyájukat, mert a Társaságnak egy közös bankkártyája van.

A NIT Főváros és környéke szervezete február 4-én tartotta meg évnyitó közgyűlését. A rendezvény előtt Balahó Zoltán, Társaságunk országos elnöke mutatta be az Emlékmúzeumot szervezetünk új tagjainak.
Csizmadia Gyöngyi elnök ismertette a szervezet 2022. évi gazdag programját, és tájékoztatást adott országos szervezetünk múlt évi tevékenységéről is.
Ezt követően a 2023-ra tervezett programokat vitatták meg, többek között egy esetleges szatmárnémeti emléktúra is szóba került. Ezután került sor a 2023. évi Küldött Gyűlés újabbküldötteinek megválasztására, mivel a taglétszámunk 39 (a mostani rendezvény után negyven) főre növekedett. A közgyűlés nem-hivatalos
záróprogamja Haas Péter vázlatos, vetített képes előadása volt a NIT történetéről, elsősorban az új tagok kedvéért.

Jászberényi szervezetünk megtartott év eleji közgyűlését. Besenyi Vendel egészségi állapota miatt nem vállalta a szervezet további vezetését, amelynek új elnökévé Dr. Magyar Leventét, a város korábbi polgármesterét választották.

Január 31-én a Duna Televízió levetítette, a Béke – A nemzetek felett című, 2020-ban készült játék-dokumentumfilmet, amely dramatizált jelenetek és jeles történészek segítségével széleskörű, objektív képet ad a trianoni diktátumot megelőző béketárgyalásokról, és az azokat meghatározó körülményekről. Az alkotásban közreműködő történész szakértők egyike Balahó Zoltán, Társaságunk elnöke volt.

A Nagy Imre Emlékház honlapja február 1-re beszélgetésre hívta az érdeklődőket, melyet egy fiatal szerző, Kelemen Kristóf A Nemzet Özvegye című drámájának az Örkény színházban rendezett előadását követően tartottak meg. A Mácsai Pál által vezetett beszélgetés kiinduló oka az volt, hogy a színdarab 2022. június 16-i bemutatója után az 1956 utáni megtorlásokban érintettek közül többen kifogásolták: annak ellenére, hogy már az első jelenet előtti felíratok hangsúlyozzák a dráma fikciós jellegét, egyértelmű volt, hogy egy jól ismert, kivégzett mártír feleségének és szerelmének konfliktusát, sorsát állítja a cselekmény középpontjába. A beszélgetés résztvevői nem találták kegyeletsértőnek a darabot, melynek elkészítésével és előadásával kapcsolatban sok érdekes kulisszatitkot árultak el a nagyszámú érdeklődőnek.

Január 25-én a Magyar Katolikus Rádió leadta a Balahó Zoltánnal és Sáradi Ibolyával korábban készített, a NIT alapításának 30. évfordulójához kapcsolódó interjút. A beszélgetésben többek között szó esett Társaságunk alapításának előzményeiről, az alapító ülésről, a Giromagny Nagy Imre emlékszobor avatásról, a határon túlra is kiterjedő hálózatunk kiépítéséről, a tatabányai szervezet tevékenységéről, a 30. évfordulóra tartott rendezvényről és a további tervekről.

Tatabányai városi szervezetünk nagy érdeklődés mellett tartotta évnyitó közgyűlését, melyen visszatekintettek a 2022. évi eseményekre, megvitatták a pénzügyi jelentést és a 2023-ra tervezett programokat.

Szomorúan értesültünk arról, hogy Hajdu-Bihar megyei tagtársunk, Nagy Zoltán január 16-án elhunyt. Őszinte részvétünk családjának és megyei szervezetünk tagságának.

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Mécs Imre, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc és a 89/90 évi rendszerváltás kiemelkedő szereplője, a NIT tiszteletbeli elnökségi tagja. Közösségünk őszinte részvétét fejezi ki családjának.

December 3-án a tatabányai Tulipános Házban tartotta a NIT központi ünnepi rendezvényét Társaságunk alapításának 30. évfordulója alkalmából.

Az eseményt megelőzően elnökségünk képviselői megkoszorúzták névadónk tatabányai mellszobrát.

A rendezvény „háziasszonya” és moderátora Sáradi Ibolya alelnökünk, a tatabányai városi szervezet elnöke volt.
A nagy dísztermet,a betegségek miatti sajnálatos lemondások ellenére, csaknem színültig megtöltő közönség először Nagy Erzsébet asszony 1992 november 30-i alapító ülésen elhangzott beszédének egy részletét hallgatták meg.
Ezután Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya megyei jogú város polgármestere mondott köszöntőt, majd Csizmadia Gyöngyi elnökségi tagunk olvasta fel 101 éves doyenünk, Földvári Rudolf üzenetét.

A rendezvényt hivatalosan Balahó Zoltán, a NIT elnöke nyitotta meg, aki beszédében kitért nagybátyja 1956 utáni meghurcoltatására is.
Ezt követően Mink András történész, a Nagy Imre Alapítvány kuratóriumának tagja tartott szakmailag magas színvonalú előadást „A Nagy Imre felejtés” címmel.
A kulturális programot a 25 éve alakult Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes műsora nyitotta meg. Ezt követően Szakmári Rozália előadóművész emlékezetesen szép tolmácsolásában hallgattuk meg Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét.
Haas Péter alelnök, a NIT alapító tagja vetített képes előadásban ismertetteTársaságunk megalakulásának és első éveinek történetét.
A helyi Bányász Dalkör előadásában magyar népdalokat és bányászdalokat hallhattunk.
Az ünnepség hivatalos része díjátadással fejeződött be.

A Társaság céljainak megvalósításáért végzett kiemelkedő tevékenységéért
Nagy Imre emlékplakettet kapott:
Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere,
Szalkainé Csizmadia Gyöngyi, a NIT elnökségi Tagja, a Főváros és környéke szervezet elnöke,
Doszpoly Orsolya, a NIT elnökségi tagja, a miskolci szervezet elnöke (betegsége miatt később kapja meg az elismerést),
Ormai István, a NIT elnökségi tagja.

Nagy Imre Emléklap elismerésben részesült:
Csiszárné Deli Edit, a Hajdu-Bihar megyei szervezet elnökségi tagja,
Pozsárné Tóth Gyöngyi, a Főváros és környéke szervezet alelnöke,
Prait Zoltánné, a Somogy megyei szervezet elnökségi tagja,
Takács Péter, a tatabányai városi szervezet tagja.

Az ünnepeltek köszönő szavaiközött Ormai István hívta fel a feladatot arra, hogy 1956 eszméi máig is irányadók a magyar társadalom számára, és ezek érvényesítésében Társaságunknak további fontos feladatai vannak.

A kitüntettek és az elnökség tagjai a színpadról pezsgővel köszöntötték az esemény résztvevőit. Széchényi László, a Felügyelő Bizottság elnöke kívánt kellemes ünnepeket és boldog új évet a Társaság valamennyi tagjának és hozzátartozóiknak.
A vacsorát követően ünnepélyesen begurították az ízletes ünnepi tortát, mely a 30 éves évfordulót idéző dekoratív díszítésévelhatalmas sikert aratott.

Az est végét zene és tánc zárta, melynek kitűnő hangulatát Badányi Károly zenész biztosította.

Az emlékezetes program megszervezéséért köszönet illeti Sáradi Ibolyát, Csizmadia Gyöngyit, a sajtó nyilvánosság biztosításáért dr. Lamperth Mónika elnökségi tagunkat, technikai segítséget nyújtó önkénteseinket, valamint a galériában közlendő fényképekért lelkes fotósainkat.A rendezvényről rövid videó-összeállítást készít Jegesy András, az ATV külső munkatársa.

November 17-én Somogy megyei szervezetünk tartott rendezvényt a NIT alapításának 30. évfordulója alkalmából. A Társaság történetének első éveiről Haas Péter alelnök, a legutóbbi tíz év eseményeiről Balahó Zoltán elnök tartott előadást, Szántó László, a helyi szervezet elnöke részleteket vetített a NIT 1992. november 20-i alapító ülésének videó felvételéről. Ezt követően emléklappal jutalmazták a kaposvári középiskolák Társaságunkkal együttműködő vezetőit, tanárait.

Főváros és Környéke szervezetünk a Nagy Imre Emlékházban tartott baráti beszélgetéssel, „batyubállal” egybekötött sikeres rendezvényt, melyet Csizmadia Gyöngyi, a szervezet elnöke moderált. Először közelmúltban elhunyt tagunkról, Társaságunk korábbi asszisztenséről, Farkas Éváról emlékeztünk meg, majd a szervezet korábbi elnöke, Dr. Gérecz Mária kapott a tagok aláírásával ellátott emléklapot. Ezt követően a 34 tagúra bővült szervezet új tagjai mutatkoztak be, majd Dragan Trajan tartott érdekes előadást a Kádár rendszer 1956 utáni propaganda plakátjairól. Szó esett a korábbi programokról és a jövőre vonatkozó tervekről is.

Vajdasági szervezetünk rendezésében, illetve részvételével a korábban említettek mellett Horgoson, Temerinben és Zentán is történt 56-os megemlékezés. Kishegyesen kiállítás nyílt „A szabadság reménye” címen. A szabadkai diákvetélkedőről a Pannon Televízió riportban számolt be. Az Európa Kollégium diákjainak közéleti estjén vajdasági szervezetünk elnöke, Kudlik Zoltán tartott előadást.

A Szabadkai Városi Könyvtárban 18 vajdasági középiskola tanulói vettek részt az 1956-os Forradalom , valamint annak jugoszláv-magyar vonatkozásai témakörében rendezett vetélkedőn. Kishegyesen kiállítást rendeztek 56 emlékére.

A Tudomány Ünnepe alkalmából a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban helyi szervezetünk részvételével rendhagyó történelemórát tartottak, melyen a száz éve született Kopácsi Sándorra emlékeztek.

Szintén rendhagyó történelemóra keretében Forrainé Kovács Márta mutatta be a Neumann János Technikum és Rendészeti Szakkollégium diákjainakBékéscsaba 56-os emlékhelyeit.
Nagy Imre békéscsabai szobránál helyi szervezetünk részéről Fábián István és Igriczi Lajos koszorúzott.

November 4-én a Főváros és Környéke szervezetünk megtartotta hagyományos koszorúzási ünnepségét Nagy Imréné Égető Mária emléktáblájánál. A rendezvényen részt vettek és koszorúztak a Fővárosi és a tatabányai szervezet tagjai, az Országos elnökség és az újbudai önkormányzat vezetői, valamint az Etele út 21 sz. ház lakói. László Imre, Újbuda polgármestere és Göncz Kinga volt külügyminiszter megindító beszédben idézték fel Nagy Imre és felesége emlékét, idézeteket olvastak fel mártír miniszterelnökünk börtönéből küldött utolsó leveléből. A rendezvény megszervezéséért és kitűnő moderálásáért köszönet illeti Csizmadia Gyöngyit, a Főváros és környéke szervezet elnökét.

Október 27-én Jászberényben a NIT helyi szervezete megkoszorúzta az 56-os mártír, Kökény Albert emléktábláját, majd a Jász Múzeumban szervezett megemlékezésen aTársaság tagjai osztották meg a résztvevőkkel a Forradalommal kapcsolatos személyes emlékeiket. A rendezvényen részt vettek NIT országos szervezetének vezetői.

Október 27-én rendezte meg a Budapesti Rendőr Főkapitányság hagyományos koszorúzását Kopácsi Sándor emlékére. Az eseményen részt vettek a NIT országos elnökségének vetetői és a Kopácsi Sándor Baráti Kör képviselői.

Nemzeti ünnepnapunk alkalmával a Vajdaságban több koszorúzási ünnepséget rendeztek. Palicson a VMSZ nyugdíjas tagozatának vezetői koszorúztak, képeket kaptunk a kelebiai és a bajmoki koszorúzásokról is.

A közelmúltban elhunyt Sándor József (Csepel), aki budapesti szervezetünk és a MEASZ tagja volt. Az 1956-os Forradalom idején a Péterfi kórházban működő ellenálló csoportban tevékenykedett. Tisztelettel ápoljuk emlékét.

Miskolci szervezetünk Nagy Imre emléktáblája előtt emlékezett a Forradalom és Szabadságharc évfordulójára.

Hazánk Bukaresti Nagykövetségének koszorúja a snagovi emlékoszlopnál.

Október 23-án tatabányai városi szervezetünk a Nagy Imre szobornál tartotta ünnepi megemlékezését. A rendezvényen beszédet mondott Szűcsné Posztovics Ilona polgármester asszony, Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Sáradi Ibolya, helyi szervezetünk elnöke. Ezt követően tagjaink részt vettek és koszorúztak az 56-os emlékműnél tartott városi ünnepségen is.

Október 22-én este fáklyás megemlékezést tartottak a Nagy Imre Emlékháznál. Beszédet mondott Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Október 23-án délelőtt az Emlékházban Katona Csaba történész tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást.

Október 22-én, a NIT hagyományos emléktúráján több mint ötven tagtársunk vett részt a tatabányai,fővárosi, Somogy- és Veszprém megyei szervezeteinktől. A badacsonytomaji tájház meglátogatása után a program nehezebb része, az egykori rabtáborhoz vezető túra következett. Mivel az ott lévő emléktáblát vandálok korábban széttörték, a csapat szimbolikusan annak fénymásolatát koszorúzta meg és egyúttal kimérte a jövőre felállítandó új emléktáblához szükséges paramétereket. A Zabó szőlőben megtörtént az emlékoszlop koszorúzása, majd Siposné Zabó Anna vendégelte meg egy pohár borral az emléktúra résztvevőit. A program a Dobosi-Stier pincészetnél zsíros kenyér- és borkínálással fejeződött be. A látogatás kedves epizóddal fejeződött be, amikor felköszöntöttük aznap, illetve október 23-án születésnapjukat ünneplő tagtársainkat.
Köszönet Zabó Annának, Csizmadia Gyöngyinek, tatabányai és kaposvári barátainknak a két sikeres emléktúra előkészítéséért és lebonyolításáért.

Tatabányai városi szervezetünk október 11-én taggyűlést tartott, ahol visszatekintettek az év eddigi eseményeire és megbeszélést folytattak a további programokról.

Október 7-én 47 résztvevővel tartották meg a kaposvári középiskolások sikeres badacsonyi emléktúráját. Az „Annaszőlő” emlékoszlopánál a diákcsoport koszorúja látható.

A NIA kuratóriumi ülésén Rainer M. János történészt választották a kuratórium elnökének, Kende Péter tiszteletbeli elnök lesz. Befejeződött az emlékmúzeum technikai korszerűsítése. Freund Tamás, az MTA elnöke elégedetten nyilatkozott a látottakról.

A NIT Főváros és környéke szervezete október 1-én autóbuszos emléktúrán vett részt az egykori recski rabtáborba, és meglátogatta a környék több nevezetességét.

Fájdalommal közöljük, hogy 77 éves korában elhunyt Farkas-Elek Éva, a Főváros és környéke szervezet egyik leglelkesebb tagja, a NIT korábbi asszisztense.

A NIT elnöksége szeptember 15-én kibővített online ülést tartott. Balahó Zoltán elnök úr tájékoztatást adott a legutóbbi ülés óta eltelt időszak gazdag program sorozatáról, melynek kedvező visszhangja volt. Ezt követően ismertette az év hátralévő időszakára tervezett programokat. Ezek középpontjában az október 22-i badacsonyi emléktúra (ezt megelőzően a kaposvári diákok szeptember végi emléktúrája) és a december 3-án Tatabányán, Társaságunk alapításának 30. évfordulójára szervezendő ünnepi központi program áll.Csizmadia Gyöngyi tájékoztatta az elnökséget a Főváros és környéke szervezet őszi programjairól és a NIT jelenlegi pénzügyi helyzetéről (a tagdíjakat sok tagtársunk még nem fizette be). Lamperth Mónika az új tagok felvételét célzó fórumokról számolt be. Az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette a kitüntetésre javasoltakra vonatkozó előterjesztést, és egyhangúlag megválasztotta új tiszteletbeli elnökségi tagjainkat.

Tatabányai szervezetünk harminc tagja önköltséges „kapcsolatépítő tréninget” tartott Balatonfüreden. Tagtársaink a szabadidő programok mellett felkeresték Bibó István szobrát és megkoszorúzták az 56-os emlékművet.

94 éves korában elhunyt Fekete Pál tanár, író, az 1956-os forradalomidején Békéscsaba Forradalmi Tanácsának életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt elnöke, akinek békéscsabai magánmúzeuma a város egyik nevezetessége volt, és fontos helyet szentelt a forradalom emlékének.

Fájdalommal értesültünk arról, hogytatabányai szervezetünk új tagja, Karácsony Rudolf 64 éves korában elhunyt. Őszinte részvétünk hozzátartozóinak és tagtársainak.

Ismeretlen tettes vagy tettesek letörték a badacsonyi hegyen az ottani internáló tábor emléktábláját, melyet a NIT Veszprém megyei szervezete állított fel és Társaságunk minden év októberében megkoszorúzott.

A NIT július 1-4 között tartotta délvidéki autóbuszos emléktúráját, melyen 43 fő, köztük elsősorban a tatabányai és a fővárosi szervezet tagjai vettek részt, de képviseltette magát miskolci és debreceni szervezetünk is. Vajdasági szervezetünk vezetői a helyszínen csatlakoztak a csoporthoz.
A rendkívül sűrű, gazdag program alkalmával felkeresték a délvidéki 56-os és egyéb magyar vonatkozású emlékhelyeket, meglátogattak számos nevezetességet és betekinthettek az ottani magyarság életébe, helyzetébe, problémáiba is.
A látogatás első napján virágot helyeztek el névadónk szegedi szobránál éskevéssé ismert röszkei domborművénél, majd a meglehetősen nehézkes határátkelés után Horgoson megkoszorúzták az 56-os menekültek helyi fogadtatását megidéző emléktáblát. Ezutána község fő nevezetességének számító órásházban szívélyes fogadtatásban részesültek.
Martonoson a helyi múzeumba látogattak, ahol külön szobát szenteltek az 1944-es partizánvérengzés magyar áldozatai emlékének.
Zentán a városházán megkoszorúzták Dr. Rajki Márton 56-os mártír emléktábláját, majd a Tiszaparton tettek sétát.

A második napi program a szabadkai szálláshelyről indult. Délelőtt a helyi média élénk érdeklődésétől kísérve, kulturális műsor keretébenadta át Balahó Zoltán a NIT emlékplakettjét és ajándékát Hajnal Jenőnek, a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökének, helyi szerveztünk tevékenységéhez nyújtott értékes támogatásáért. Ezt követően alkalmuk nyílt Szabadka gyönyörű városházának meglátogatására. A Nagy Imre utcában (!) került sor névadónk egy magánház falán elhelyezett emléktáblája megkoszorúzására.
Délután Palicson megkoszorúzták az 56-os emléktáblát, melyet tóparti séta követett.
A nap egy különleges helyszínen, az un. rókatanyán, szabadban elköltött vacsorával ért véget, melynek hangulatát tagtársunk, Turbuk István gitárkíséretes énekszámai emelték.

A harmadik napon hosszú utazás várt a csapatra. Az első állomás Zimony volt – amelynek kilátó tornyából megcsodálhatták a Duna és a Száva összefolyását -majd rendkívül színvonalas buszos idegenvezetés keretében ismerkedhettek a gyorsan fejlődő főváros, Belgrád nevezetességeivel. Ezután gyalogosan látogatták meg az 1456-os nándorfehérvári diadal szép parktól övezett színhelyét.
Újvidéken, az egykori báni palotában, a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának üléstermében alelnökünk, egyúttal a tartományi kormányzat vezető tisztviselője, Kudlik Zoltán tartott előadást a vajdasági magyarok helyzetéről, ottani vezetőik és a Magyar Kormány erőfeszítéseiről, hogy biztosítsák nemzettársaink gazdasági és kulturális fejlődését, identitásuk megőrzését. Az előadás után a csoport az újvidéki Duna partra látogatott.
A nap utolsó állomása Temerin volt, ahol a tájház udvarán megkoszorúzták az 56-os mártír Sörös Imre mellszobrát, majd Csorba Béla helytörténész tájékoztatta a csapatot a helység történetéről, és megnézhették a tájház gyűjteményét is.

Az emléktúra zárónapja is igen sűrűre sikeredett. Állomásai voltak: Bácskatopolya (városi múzeum, katolikus templom, tájház), Bácskossuthfalva (Kossuth szobor megkoszorúzása), Zombor (az egykori megyei tanács épületében a Kárpát medence legnagyobb terjedelmű, a zentai csatát ábrázoló szobrának megtekintése, valamint az aradi vértanú, Schweidel József szobrának megkoszorúzása), Bajmok és Kelebia (mindkét helyen 56-os emléktáblák koszorúzása). A határon búcsúztak el hősiesen helytálló hűséges vajdasági kísérőiktől.
A gazdag programtól és az óriási hőségtől fáradtan, de nagy élményekkel telve indultakvissza Magyarországra.

Az emlékezetes utazás megszervezéséért meleg köszönet illeti Csizmadia Gyöngyit és Sáradi Ibolyát, lebonyolításáért és a minden hasonló program során óhatatlanul felmerülő nehézségek elhárításáért a fáradhatatlan Kudlik Zoltánt, továbbá Szabó Ferencet és többi vajdasági tagtársunkat.
(az emléktúra fotói rövidesen Galéria rovatunkban lesznek láthatóak.)

Nagy Imre békéscsabai szobránál többek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Társaságunk helyi vezetői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A NIT Emlékezés napja körüli hagyományos központi ünnepsége keretében először a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájának látógatóközpontját kerestük fel, ahol három kisfilmet tekintettünk meg a parcellák és az 1956-os emlékmű történetéről (sajnos a felvételek hanganyaga javításra, vagy szöveges aláírásra szorulna). Utána névadónk sírjánál rendeztünk rövid koszorúzási ünnepséget. A következő állomás (ezúttal első alkalommal) az egykori mátyásföldi szovjet laktanya épülete volt, ahová a szovjetek Nagy Imrét és a jugoszláv nagykövetségről távozó többi társát hurcolták, mielőtt Romániába deportálták volna őket. Az autóbuszos emléktúra (szintén első alkalommal) a volt kistarcsai internáló tábornál fejeződött be, ahol Balahó Zoltán és több tagtársunk elevenítette fel a tábor történetét, ahol 1944-ben zsidó származású embereket gyűjtöttek össze, mielőtt Auschwitzba szállították volna őket, a Rákosi rendszer idején az ÁVH foglyai raboskodtak, 1956 után pedig a forradalom számos résztvevőjét tartották ítélet nélkül un. közbiztonsági őrizetben.

Az emléktúrán a tatabányai városi szervezet, a Főváros és környéke szervezet tagjai, valamint a Somogy- és a Hajdu-Bihar megyei szervezet képviselői vettek részt. Köszönet a tartalmas program megszervezésében és lebonyolításában résztvevőknek.

Debrecen megyei jogú város önkormányzata és a NIT Hajdu-Bihar megyei szervezete közös megemlékezést rendezett a június 16-i gyászünnep alkalmából Nagy Imre és Szilágyi József emléktáblájánál.

Június 16-án tatabányai városi szervezetünk tagjai végiglátogatták hagyományos emlékhelyeiket, melyek egy részét a gyászünnep tiszteletére a közelmúltban maguk újítottak fel. Nagy Imre szobránál Szűcsné Posztovics Ilona polgármester és Dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, a Vadorzónál Balogh Csaba, a Kisrugónál lévő emlékhelyen Turbuk István mondott beszédet. Az ünnepség sorozat végén Linn Márton saját versét olvasta fel.

Június 15-én a NIT Főváros és környéke szervezete hosszú idő után először koszorúzási ünnepséget rendezett Nagy Imre a Fővárosi Bíróság falán elhelyezett emléktáblájánál.

A rendezvényen részt vett tatabányai városi szervezetünk több tagja is. Csizmadia Gyöngyi beszédében többek között felelevenítette Nagy Imrének az épületben lezajlott konstrukciós perben tanúsított helytállását és utolsó napjait. Dr. Róth Miklós kiegészítésében eloszlatott névadónk perben elmondott beszédeivel kapcsolatos bizonyos tévhiteket. Ezt követően Balahó Zoltán, az Országos Szervezet elnöke és Farkas György, a fővárosi szervezet alelnöke helyezett el koszorút az emléktáblán.

A megemlékezés résztvevői ezután átutaztak a Nagy Imre Jászai Mari téri szobrához, hogy részt vegyenek a Nagy Imre Alapítvány által rendezett hagyományos június 15-i gyászünnepségen, melyet a NIA kurátorai és a NIT tagjai mellett számos ismert közélet személyiség is megtisztelt jelenlétével. János Katalin beszédében azt hangsúlyozta, hogy nagyapja nemcsak mártírhalálával, hanem számos más bátor cselekedetével is példát mutatott saját kortársai és az utókor számára. Szembeszállt a manapság különbségtétel nélkül pejoratív jelzőként használt kommunistázással, hiszen az 1989. június 16-án a tömeg olyan emberek előtt fejezte ki tiszteletét, akik kivétel nélkül kommunisták voltak.

Az ünnepi beszéd előtt és után Galkó Balázs színművész adott elő az alkalomhoz illő verseiket, majd a résztvevők fáklyákkal, virágokkal, nemzeti színű szalagokkal fejezték ki tiszteletüket.

Június 16-án reggel zajlott le a névadónk szobra előtt a hivatalos állami ünnepség, mely formáját tekintve méltó volt az esemény jelentőségéhez, de feltűnt, hogy az állami vezetés viszonylag alacsony szinten képviseltette magát.

A Szegedi Tudományegyetem Modern Kori Magyar Történeti tanszéke egész napos tudományos konferenciát tartott 2021 novemberében elhunyt elnökségi tagunk, DR. Sipos József emlékére.

A nagy érdeklődéssel kisért rendezvényen a legváltozatosabb kutatási témákban történtek előadások.

Az I. részben pályatársak, kollégák, köztük Szakály Sándor és Révész Béla, a II. részben intézeti kollégák, barátok, köztük szobatársa, Marjanucz László, a III.-ban Sipos József tanítványai szerepeltek, akik megható szeretettel emlékeztek arra, hogy egykori mentoruk támogatása, tanácsai hogyan határozták meg tudományos pályájuk alakulását.

A délelőtti programra betegsége ellenére ellátogatott Géczi József Alajos, a NIT szegedi szervezetének elnöke. Az egyik szekció levezető elnöke Haas Péter, Társaságunk alelnöke volt.

Az előadások anyagából 2023-ban, Sipos József születésének évfordulójára kötetet kívánnak megjelentetni.

A kitűnő program megszervezése a Dr. Deák Ágnes tanszékvezető egyetemi tanár vezette szervező bizottság, köztük elsősorban Marton Gellért tudományos munkatárs érdeme.

Június 10-én a NIT új elnöksége online alakuló ülést tartott, melyen elsősorban a soron következő rendezvényekről és Társaságunk II. félévi programjáról esett szó.

Június 7-én a Nagy Imre Emlékház kertjében tartották meg a hagyományos ünnepséget névadónk születésének évfordulója alkalmából.
A szép számú közönség előtt Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere mondott üdvözlő beszédet, majd a Téka együttes adta elő autentikus népzenei programját.
Ezt követően Fodor Fanni ismertette a NIA következő programjait: június 15-én 19 órakor fáklyás megemlékezés Nagy Imre Jászai Mari téri szobránál. Június 25-én a Múzeumok Éjszakája alkalmából Jánosi Katalin mutatja be az Emlékházat és osztja meg személyes emlékeit az érdeklődőkkel.
A rendezvény szintén a hagyományoknak megfelelően koccintással és születésnapi tortákkal zárult.

Tatabányai városi szervezetünk május 19-én közgyűlést tartott, melyen tájékoztatás hangzott el az országos szervezet küldött gyűléséről és a soron következő programokról.

Március 21-én Gurmai Zita országgyűlési képviselő asszony meghívására a NIT tatabányai és a Főváros és környéke szervezet tagjai látogatást tettek a Parlament épületében, és a Nagy Imre emlékteremben beszélgetést folytattak Hiller Istvánnal, az országgyűlés alelnökével.

Május 20-án ünnepelte 101. születésnapját Földvári Rudolf, az 1956-os Forradalom kiemelkedő, életfogytiglani börtönre ítélt szereplője, a NIT tiszteletbeli elnökségi tagja, országos hálózatunk megszervezője. Május 15-i rendezvényünkrésztvevői által aláírt üdvözlő lapot küldtünk részére.

Május 15-én a NIT ünnepi vezetőség választó Küldött Gyűlést tartott.
Az esemény elolvasásához kattints ide >>>

A Szegedi Tudományegyetem Modern Kori Magyar Történeti tanszéke egész napos tudományos konferenciát tartott 2021 novemberében elhunyt elnökségi tagunk, DR. Sipos József emlékére.

A nagy érdeklődéssel kisért rendezvényen a legváltozatosabb kutatási témákban történtek előadások.

Az I. részben pályatársak, kollégák, köztük Szakály Sándor és Révész Béla, a II. részben intézeti kollégák, barátok, köztük szobatársa, Marjanucz László, a III.-ban Sipos József tanítványai szerepeltek, akik megható szeretettel emlékeztek arra, hogy egykori mentoruk támogatása, tanácsai hogyan határozták meg tudományos pályájuk alakulását.

A délelőtti programra betegsége ellenére ellátogatott Géczi József Alajos, a NIT szegedi szervezetének elnöke.

Az egyik szekció levezető elnöke Haas Péter, Társaságunk alelnöke volt.

Az előadások anyagából 2023-ban, Sipos József születésének évfordulójára kötetet kívánnak megjelentetni.

A kitűnő program megszervezése a Dr. Deák Ágnes tanszékvezető egyetemi tanár vezette szervező bizottság, köztük elsősorban Marton Gellért tudományos munkatárs érdeme.

Hosszú betegség után elhunyt Bán Zoltánné, Hajdu-Bihar megyei szervezetünk tagja. Őszinte részvétünk családjának és tagtársainknak.

Április 23-án a Nagy Imre Emlékház előadótermét színültig megtöltő résztvevők előtt közösségünk tartalmas és megható rendezvényt tartott egykori elnökünk, majd haláláig elnökségi tagunk, Dr. Sipos József emlékére. A Csizmadia Gyöngyi által készített emlékasztal mellett először Szili Katalin ez alkalomra küldött levelét, majd Romsics Ignác nekrológját olvasták fel Társaságunk vezetői. Ezután a NIT tagjai, egykori kollégák, barátok osztották meg Sipos Józseffel kapcsolatos emlékeiket. Különösen megható volt Csizmadia Gyöngyi Jóskával halála reggelén folytatott beszélgetésének felidézése (az emlékezők fotóit honlapunk galériája fogja tartalmazni).

Itt említjük meg , hogy a Szegedi Tudományegyetem május 13-án konferenciát szentel Dr. Sipos József emlékének.

A megemlékezést követően a Nagy Imre Társaság Országos Elnöksége megtartotta négyéves működését lezáró ülését. Megvitatták a soron következő központi rendezvények: a május 15-i ünnepélyes vezetőség választó Küldött Gyűlés, a Június 18-i évfordulós megemlékezés, valamint a július 1-4-re tervezett önköltséges vajdasági-belgrádi emléktúra programját és technikai részleteit.

A Nagy Imre Alapítvány és a NIT közös „Múzeum másképp” programja keretében tatabányai középiskolás diákok látogattak az Emlékházba.

Április 13-án a Főváros és környéke szervezet a „Malenkij Robot” emlékmúzeumban tett látogatást Balahó Zoltán kalauzolásával, aki a múzeum létesítésének főkurátora volt. Az érdekes, szakértő vezetés mellett felolvasásra került korábbi elnökünk, Káloczi Kálmán Eszter lányának hadifogoly nagyapjáról írt megindító esszéje.

Március 24-én a Nagy Imre Társaság Szabolcs-Szatmár megyei szervezete Tiszanagyfalun két éves kényszerszünet után ismét megrendezte az 1945. évi földosztásra emlékező hagyományos ünnepségét. Az eseményen részt vettek a NIT Országos Elnöksége, fővárosi és debreceni szervezete, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Társaság képviselői is. Géczi Ferencné szavalata és Rudolf János Ferencné polgármester üdvözlő beszéde után a résztvevők megkoszorúzták a földosztás emléktábláját, melyet 2010-ben avattak fel a helyi önkormányzat és a NIT Szabolcs-Szatmár megyei szervezete közös kezdeményezésére. A rendezvény a kultúrházban a község óvodásainak és iskolásainak, valamint népdalkörének műsorával folytatódott, majd Sallai József, a NIT helyi szervezetének alelnöke mondta el ünnepi beszédét. Emlékeztetett a magyar ember és a magyar föld gyakorlati hasznon túlmenő misztikus kapcsolatára. Elmondta, hogy korábbi, részleges földosztás a falu birtokviszonyain nem változtatott, a Nagy Imre beszéde és rendelete alapján megkezdett 1945. évi földosztás számos földnélküli családot és törpebirtokost juttatott átlagosan 5 katasztrális hold földhöz. Az ünnepség végén a NIT elnöke, Balahó Zoltán adta át Társaságunk emlékplakettjét és ajándékát polgármester asszonynak a földosztás és Nagy Imre emlékének ápolásában szerzett kivételes érdemeiért. A hivatalos ünnepség után a tiszanagyfalui önkormányzat vezetése hangulatos ülőfogadást rendezett a vendégek tiszteletére.

70 éves korában elhunyt Beck Ferenc, tatabányai szervezetünk tagja. Őszinte részvétünk hozzátartozóinak, tagtársainak.

A NIT országos elnöksége március 10-én online kibővített ülést tartott. Elfogadták a Küldött Gyűlés elő terjesztendő 2021. évi beszámolót és pénzügyi jelentést, a 2022. évi program- és pénzügyi tervet.

Balahó Zoltán elnök elmondta, hogy a covid járvány ellenére a 2021. évben gazdagabb programot bonyolítottunk, mint 2020-ban. A csúcseseményeket a háromnapos nagyatádi program és a badacsonyi emléktúra jelentették. Bevételeink és kiadásaink összhangban voltak egymással, 2022. évre még szerény tartalékunk is maradt. 2022-ben három nagy és több kisebb rendezvényre összpontosítunk. Május 15-én az óbudai Szindbád rendezvényházban tartjuk tisztújító Küldött Gyűlésünket, melyre meghívjuk aNIT alapító tagjait. Sor kerül a hagyományos badacsonyi emléktúrára, december 3-ra tervezzük a Társaságunk fennállásának 30 éves évfordulójára tervezett emlékező ünnepségünket, melyet legnagyobb szervezetünk székhelyén, Tatabányán tartanánk meg. Az egyéb rendezvények közül szó esett a március 24-i,az 1945. évi földosztás megkezdésére emlékező tiszanagyfalui látogatásról, a Sipos József emlékére tartandó kerekasztal beszélgetésről,és az Emlékezés napjával kapcsolatos júniusi rendezvényekről.

Haas Péter alelnök felhívta a figyelmet, hogy a pénzügyi terv az infláció növekedése és az üzemanyagárak elszabadulása miatt sok bizonytalanságot rejt magában.

Nagy gondot jelent, hogy az MTA költségvetési keretéből sok éve változatlanul ugyanazt az összeget, 5 millió Ft-ot kapunk, amelynek vásárlóértéke évről évre csökken.

Szántó László, a Jelölő Bizottság elnöke ismertette a tisztújítással kapcsolatos, eddig beérkezett javaslatokat, melyeket március 25-ig véglegesítenek.

Dr. Kopácsi Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából Balahó Zoltán elnök úr és a Főváros és környéke szervezet koszorúzási ünnepséget tartott a Kopácsi házaspár sírjánál. Haas Péter emlékező mondatai után Csizmadia Gyöngyi olvasott fel egy részletet Kopácsi Sándor börtönnaplójából. A koszorúzást követően a résztvevők felkeresték Nagy Imre sírját.

Március 5-én az Országos Polgárőr Szövetség magas színvonalú konferenciát rendezett Dr. Kopácsi Sándor születése 100. évfordulója tiszteletére, melyre meghívták a NIT vezetőit és a Kopácsi Sándor Baráti Kör képviselőit. A rendezvényen Besenyei Lajos professzor úr elnökölt, az előadók között szerepelt Farkas György, aki a Kopácsi Sándorral kapcsolatos személyes emlékeit és szakmai együttműködésük érdekes epizódjait elevenítette fel.

Dr. Kopácsi Sándor r.altábornagy, az 1956 évi Forradalom és Szabadságharc kiemelkedő szereplője, Társaságunk egykor alelnöke születésének 100. évfordulója alkalmából a Budapesti Rendőrfőkapitányság koszorúzást rendezett, melyre meghívták a NIT és a Kopácsi Sándor Baráti Társaság képviselőit is. Ezt követően a NIT országos és fővárosi szervezetének több vezetője, valamint a Baráti Társaság tagjai megkoszorúzta a Kopácsi Sándor utolsó lakhelyén, a III. kerületi Orbán Balázs utcában lévő emléktáblát.

A NIT tatabányai szervezete február 26-án,reprezentatív helyszínen, a Tulipános Ház nevű rendezvényközpontban tartotta hagyományos, önköltséges farsangi bálját, melyet fővédnöke, Szűcsné Posztovics Ilona polgármester asszony nyitott meg. A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével Gurmai Zita képviselő asszony, aki felszólalásában közölte, hogy belépett a Nagy Imre Társaságba, melynek tevékenységét évi 30 ezer Ft-tal támogatja. A hangulatot a helyi mazsorett tánccsoport fellépése, Turbuk István saját szerzeményű dalai és a kitűnő vacsora fokozták. Nem maradt el a hagyományos tombola sem. A felajánlott tárgyak egy részét a helyi vállalkozók biztosították.

A nagy sikerű rendezvény szervezéséért és lebonyolításáért nagy köszönet illeti Sáradi Ibolyát, a helyi szervezet új vezetőjét, anyagi támogatásáért köszönetet mondunk a polgármester asszonynak, az újjáépitett Tulipános Ház bemutatásáért John Katalin képviselő asszonynak, a rendezvényközpont igazgatójának.

A NIT tatabányai szervezetének csapata Szekszárdon megkoszorúzta az 56-os mártírok emlékművét, majd meglátogatta a mohácsi busójárást.