Június 15-én este Budapesten, Nagy Imre Jászai Mari téri szobránál a Nagy Imre Alapítvány szervezésben, fáklyákkal, mécsesekkel, virágokkal emlékeztünk névadónk mártírhalának 62., újratemetésének 31. évfordulójára. A kedvezőtlen időjárás és járványveszély ellenére Társaságunk, az Alapítvány képviselői, a civil szervezetekés Nagy Imre tisztelői nagy számban vettek részt a rendezvényen. Jánosi Katalin beszédében felelevenítette az 1958. évi koncepciós per utolsó tárgyalását, a mártírok kivégzését, az újratemetés napját, és szólt Nagy Imre életének és halálának jelenre vonatkozó tanulságairól. Galkó Balázs Halfdan Rasmussen dán költő versét mondta el, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait. Az ünnepség elején és végén a hangszóróból egy csokor hangzott el Nagy Imre kedvenc népdalaiból. Ez volt a járványhelyzet kihirdetése óta az első alkalom, hogy a mártír miniszterelnök tisztelői találkozhattak, szót válthattak egymással.

Az Országgyűlés az évforduló alkalmából nemzeti és történelmi lobogók jelenlétében emlékezett meg Nagy Imréről és mártírtársairól. Névadónk Jászai Mari téri szobránál a kormány nevében Varga Judit igazságügyminiszter koszorúzott. A rákoskeresztúri köztemető 301.parcellájában Áder János köztársasági elnök helyezte el koszorúját.

Békéscsabán Nagy Imre szobránál koszorút helyeztek el Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Varga Tamás alpolgármester,helyi szervezetünk és Békés megyei civil szervezetek képviselői. A helyi sajtó és a Katolikus rádió is tudósított az eseményről.

Debrecen önkormányzata és a Nagy Imre Társaság helyi szervezete Nagy Imre és a város szülötte,Szilágyi József emléktáblájánál rendezett koszorúzási ünnepséget. Az emlékbeszédet megyei elnökünk, Oláh László tartotta. Az ünnepségekről a Hajdu-Bihari Napló képes beszámolót közölt.

Koszorúzás Szegeden.

Aktuális események

Nincs elérhető esemény!

2020 június

Week 5

hét 1
ked 2
sze 3
csü 4
pén 5
szo 6
vas 7
hét 8
ked 9
sze 10
csü 11
pén 12
szo 13
vas 14
hét 15
ked 16
sze 17
csü 18
pén 19
szo 20
vas 21
hét 22
ked 23
sze 24
csü 25
pén 26
szo 27
vas 28
hét 29
ked 30
sze 1
csü 2
pén 3
szo 4
vas 5
  • No Events

  • No Events

  • No Events

  • No Events

  • No Events